{{ toggleLabel }}
A

Adress

Skyddsvärnet i Göteborg
Haga kyrkogata 6
411 23 Göteborg

Våra verksamheter

Skyddsvärnet får varje vecka ovärderlig hjälp av volontärer som ger av sin tid för att hjälpa andra. Är du nyfiken på att hjälpa till som volontär hos oss? Varmt välkommen att höra av dig!

Carolina Andino

Koordinator

carolina.andino@skyddsvarnet.org 0731-51 60 33

Vill du hjälpa till som volontär?

Hör av dig till oss

Volontärer – en viktig del av Skyddsvärnet!

Vi på Skyddsvärnet är glada och stolta över våra volontärer, som skapar stort mervärde i våra verksamheter genom att ge av sin tid till människor som har det tufft. Vi har volontärer i flera av våra verksamheter, från legitimerade psykologer till läxläsare och trygga vuxna på stan. Som volontär på Skyddsvärnet är du del av ett gott gäng med fin gemenskap. Du får utbildning och stöd i ditt engagemang och ett meningsfullt och utvecklande uppdrag. Här kan du läsa mer om våra volontäruppdrag, och kanske hittar du en verksamhet som du vill bli en del av! 

Volontärer till boende för ukrainska flyktingar
Vi startar upp ett transitboende med 200 platser för ukrainska flyktingar. Vi söker nu volontärer som vill hjälpa oss att ge dem ett fint mottagande. Som volontär finns du på plats på boendet och umgås med de boende, leker med barnen, pratar över en kopp kaffe och hjälper de nyanlända med praktiska saker. På boendet finns också ansvarig personal dygnet runt. Boendet ligger i Frölunda.
Du får själv välja hur mycket och ofta du kan ställa upp, men för att få en bra kontinuitet och fin gemenskap på boendet önskar vi att du kan vara tillgänglig minst ett pass varannan vecka. Vi söker i första hand dig som förutom svenska kan prata ukrainska eller ryska, men alla är välkomna! Utdrag ur belastningsregistret kommer att krävas, enkelt att beställa digitalt via polisen.
Hör av dig med din anmälan till emma.forseth@skyddsvarnet.org så snart som möjligt!

Psykologvolontärer

Skyddsvärnets äldsta volontära verksamhet är vår krismottagning för ensamkommande ungdomar som är i behov av extra stöd- eller krissamtal. Krismottagningen består av tio volontärer, (leg. psykologer, leg. psykoterapeuter och socionomer) med lång erfarenhet av att arbeta med flyktingar. I gruppen finns en bred och mångårig erfarenhet av behandlingsarbete inom olika delar av offentlig sektor och idéburen verksamhet.

Vuxenvandrare

Hösten 2018 startade Skyddsbussen, ett trygghetsskapande arbete som drivs i samarbete med Göteborgs stad. Skyddsbussen rullar ut på eftermiddagar, kvällar och nätter på platser i Göteborg som kan bli stökiga eller upplevas otrygga. Den bemannas till hälften av volontärer och till hälften av anställd personal. Vi delar ut kaffe och mackor och finns tillhands för de som behöver.

Läxhjälpare och mentorer

Till vårt ungdomscenter Värnet kommer varje vecka volontärer för att hjälpa ungdomarna med läxläsning, söka jobb, hitta en fritidssysselsättning eller bara prata. Volontärerna ger ungdomarna möjligheter att utöka sina nätverk och hitta trygga vuxna som kan hjälpa dem att komma tillrätta i sitt nya hemland.

Stödpersoner

På vårt skyddade boende Ruth, som drivs tillsammans med Räddningsmissionen, får utsatta kvinnor extra stöd och omsorg av volontärer med särskild kunskap om målgruppen.

Kockvolontärer

Under våren 2020 drev vi projektet IVA-energi där volontära krafter spelade en avgörande roll. Tillsammans med permitterade kockar lagade vi mat till den hårt kämpande personalen på IVA-mottagningen för Covid-19 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och levererade dessutom mellanmål, frukt, nybakat bröd och dricka till Sahlgrenska och till Covidavdelningarna på Kungälvs sjukhus.