{{ toggleLabel }}
A

Adress

Skyddsvärnet i Göteborg
Haga kyrkogata 6
411 23 Göteborg

IVA-ENERGI fixar lunch till vårdpersonal

Extraordinära situationer kräver extra insatser. Nu gör vi på Skyddsvärnet vad vi kan för att stötta Coronakrisens största hjältar – sjukvårdspersonalen.

Extraordinära situationer kräver extra insatser. Nu gör vi på Skyddsvärnet vad vi kan för att stötta Coronakrisens största hjältar – sjukvårdspersonalen.

Många olika krafter hjälper till just runt om i Sverige och världen. Folk, företag och organisationer hjälper det offentliga där de kan. Just vårt snabbt sammansatta nätverk fokuserar på att hjälpa den snabb-öppnade extra IVA-enhet som sedan förra veckan startats på Sahlgrenska i Göteborg: Covid IVA SUS samt den motsvarande avdelningen Covid IVA Kungälv.

Agnes Andersson lastar in varor. Foto: Emelie Asplund.

I praktiken handlar det om praktiska blixtinsatser till personal och anhöriga. Initiativtagare till projektet är Skyddsvärnet Göteborg, överläkaren Patrik Martner på Sahlgrenska samt Louise Johansson, kock och entreprenör.

”Det känns otroligt bra att kunna stötta personalen som sliter så hårt på våra Covid 19-avdelningar. De är de riktiga hjältarna”, säger Louise Johansson.

Vi lagar och levererar 100 portioner lunchmat varje dag, måndag till söndag till IVA-personalen på Sahlgrenskas Covid 19-avdelning. Utöver det levererar vi flera gånger i veckan smoothies, frukt, mellanmål och fikabröd till avdelningen, samt till IVA Covid 19-avdelningen på Kungälvs Sjukhus.

Den största delen av matvarorna skänks av flera samarbetspartners; Grönsakshallen Sorunda, Fisk idag, Ica Focus, Condeco, Olivolja etc, Ica Maxi Kungälv, Eckes-Granini. Vi jobbar hela tiden med att hitta fler som vill skänka varor till projektet. Intresset och engagemanget har varit väldigt stort. Det vi inte kan få tag på genom donationer köper vi in.

Agnes Andersson, en av kockarna, lägger upp maten. Foto: Emelie Asplund.

Skyddsvärnet kickstartade det här projektet måndag den 4 maj och första leveransen av smoothies, resorb, kexchoklad, drickor m.m. till avdelningens fikarum skedde redan samma dag. Vi har också försett IVA-avdelningen på Sahlgrenska med två Samsung-tablets för att anhöriga ska kunna kommunicera via Skype med patienter som intensivvårdas och inte får besökas på plats. Dessa kommer lånas ut så länge avdelningen behöver det.

Vi har för ändamålet hyrt Sjömanskyrkans kök. Där jobbar varje dag flera kockar under ledning av kocken och en av initiativtagarna Louise Johansson. Personalen är permitterade eller uppsagda från sina ordinarie restauranger. Alla ställer upp ideellt, även om vi parallellt med detta söker finansiering från olika håll för att kunna avlöna personalen.

Den färdiglagade lunchen levereras till Sahlgrenska. Foto: Emelie Asplund.

”Det är fantastiskt roligt att kunna använda Sjömanskyrkan, som stått tom en längre tid, för att laga mat och samla personalen. De har varit fantastiska med att snabbt ställa sina lokaler till förfogande för oss och väldigt hjälpsamma med allt praktiskt”, säger Mats Hedenskog, direktor på Skyddsvärnet.

Relaterat