{{ toggleLabel }}
A

Adress

Skyddsvärnet i Göteborg
Haga kyrkogata 6
411 23 Göteborg

”I dag får jag vara en av hjältarna”

Mia Sundblad har varit volontär på Skyddsbussen sedan hösten 2018. Hon är ute minst var fjortonde dag, ibland oftare. Engagemanget började då hon var ute och nattvandrade med en annan grupp och fick syn på Skyddsbussen på Järntorget.
”Sedan dess har jag varit fast!”

Mia Sundblad har varit volontär på Skyddsbussen sedan hösten 2018. Hon är ute minst var fjortonde dag, ibland oftare. Engagemanget började då hon var ute och nattvandrade med en annan grupp och fick syn på Skyddsbussen på Järntorget.
”Sedan dess har jag varit fast!

För Mia är det veckans höjdpunkt att följa med Skyddsbussen ut i natten. Hon ser ett stort behov av att öka vuxennärvaron i samhället och att visa att de vuxna finns där för att stötta.

”Jag har ett barn som tidigare har haft problem med narkotika så jag vet vad det kan innebära och hur viktigt det är att det finns vuxna runtomkring. Mitt barn är drogfri idag. Men jag som förälder hade aldrig klarat det själv, det krävs att samhället hjälper till. Det behövs hjältar som reder ut livet, och idag får jag vara en av dem som hjälper andra.”

Humor är ett viktigt redskapen i arbetet med ungdomar, tycker Mia. Att man vågar prata, men också skratta och skoja.

Våra ungdomar behöver oss.
Och vi behöver dem!

”Ibland behöver man ta till en allvarligare ton men det är viktigt att aldrig skälla eller vara arg på dem. Ibland ber jag ungdomar att knäppa sin jacka så att de inte fryser, då blir jag verkligen som en morsa och de skrattar åt mig. Men våra ungdomar behöver oss. Och vi behöver dem.”

Skyddsbussens personal och volontärer har olika åldrar och ursprung. Det ser Mia som en styrka med verksamheten. Det finns en stor språkkompetens och olika kulturella bakgrunder i arbetsgruppen.

”Det är en stor styrka att vi är olika och att vi visar att man kan jobba ihop ändå, jag som svensk 76-årig tant jobbar ihop med en ung kille från Somalia. Men vi är alla lika bra och viktiga. Och så har vi roligt och trivs ihop, och det spiller av sig på dem vi möter. Oftast är det mycket glädje. Jag vet att polisen är nöjda också, jag jobbar som polisvolontär emellanåt och de pratar så mycket gott om Skyddsbussen.”

Relaterat