Volontärarbete

Skyddsvärnet får varje vecka ovärderlig hjälp av volontärer som ger av sin tid för att hjälpa andra. Är du nyfiken på att hjälpa till som volontär hos oss? Varmt välkommen att höra av dig! 

Vår första volontära verksamhet var krismottagning för ensamkommande ungdomar i våra nätverk som är i behov av extra stöd- eller krissamtal. Krismottagningen består av tio volontärer, (leg. psykologer, leg. psykoterapeuter och socionomer) med gedigen erfarenhet av att arbeta med flyktingar. I gruppen finns en bred och mångårig erfarenhet av behandlingsarbete inom olika delar av offentlig sektor och idéburen verksamhet.

Krismottagningen ingår i ett idéburet offentligt partnerskap tillsammans med  Bräcke Diakoni, Rädda barnen, Röda korset, Räddningsmissionen, Individuell Människohjälp och Reningsborg. Tolktjänsterna är sponsrade av Semantix.

Den här filmen gjordes med anledning av de många åldersuppdateringar som Migrationverket gjort, och som Krismottagningens psykologer kommenterar.

Hösten 2018 startade Skyddsbussen (läs mer om den här), ett trygghetsskapande arbete med stöd av Göteborgs stad. Skyddsbussen rullar ut kvällar och nätter på platser i Göteborg som kan bli stökiga nattetid. Den bemannas till hälften av volontärer och till hälften av anställd personal. Vi delar ut kaffe och mackor och finns tillhands för de som behöver.

Till vårt ungdomscenter Värnet (läs mer om det här) kommer varje vecka volontärer för att hjälpa ungdomarna med läxläsning, söka jobb, hitta en fritidssysselsättning eller bara prata. Volontärerna ger ungdomarna möjligheter att utöka sina nätverk och hitta trygga vuxna som kan hjälpa dem att komma tillrätta i sitt nya hemland.